gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Gramáž na jídelním lístku - je to povinné?

Gramáž na jídelním lístku - je to povinné?

Podnět k sepsání tohohle článku přišel od fanouška na našem facebooku. Martin nám do zpráv poslal následující dotaz: "Musí se u tzv. meníček uvádět gramáže? Pokud ano, u čeho konkrétně, a pokud ne, z jakého důvodu?"

 

Mysleli jsme si, že odpověď bude snadná. Podle novely zákona č. 110/1997 Sb., která platí od 1. ledna 1997, obecně platí povinnost informovat zákazníka o "množství pokrmu". Bohužel se nám ale nepodařilo najít prováděcí vyhlášku, která by upravovala detaily (u jakých pokrmů třeba hmotnost uvádět, jaké fáze výrobního procesu se váha jídla týká apod.). Abychom tedy dokázali Martinovi odpovědět, obrátili jsme se na Českou obchodní inspekci. A z její reakce jsme se dozvěděli:

 

Máme to teda zvážit?

 

"Jak správně píšete, povinnost provozovatele stravovací služby uvádět informaci o množství pokrmu je od 1. 1. 2017 zakotvena v ust. paragrafu 9a odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, v platném znění (dále jen „zákon o potravinách”). Prováděcím předpisem k tomuto ustanovení je vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin (dále jen „vyhláška”), konkrétně pak paragraf 7 této vyhlášky, který je přímo nazván: „ Způsob poskytování informací o pokrmech podle paragrafu 9a zákona".

 

Bohužel však tato vyhláška nereflektuje zmiňovanou novelu zákona o potravinách účinnou od 1. 1. 2017 a neupravuje pravidla pro uvádění údaje o množství pokrmu, kterými by se mohli řídit jak provozovatelé stravovacích služeb, tak dozorové orgány. Zmíněný paragraf 7 této vyhlášky upravuje pouze pravidla pro uvádění názvu pokrmu a informací o alergenech.

 

Nezbytná novela vyhlášky, která je v gesci Ministerstva zemědělství ČR, je očekávána již od roku 2017, avšak bohužel dosud nebyla realizována a nedisponujeme ani informacemi, kdy by se tak mělo stát."

 

Stanovisko České obchodní inspekce se zdálo být jasné, Martinovi jsme sdělili, že gramáž jídel na menu uvádět nemusí, a rozhodli se, že na toto téma napíšeme článek, protože bude určitě zajímat mnoho kolegů a kolegyň z oboru. Pak jsme ale náhodou narazili na následující příspěvek v jedné internetové debatě:

 

Screenshot příspěvků, který nás vyděsil

 

Trochu nás to vyděsilo a raději jsme ČOI poprosili ještě o jednoznačnou informaci o tom, jak její inspektoři a inspektorky v tomto ohledu při kontrolách postupují. Z odpovědi citujeme:

 

"Jak již jsme vysvětlili v minulých dopisech, zvláštní právní úprava obsažená v zákoně o potravinách a příslušných prováděcích předpisech není úplná, přičemž z pohledu dozorového orgánu chybí právě to nejdůležitější, a sice rozpracování, jakým způsobem mají provozovatelé stravovacích služeb u jednotlivých pokrmů informace o množství uvádět, tedy např. zda by měli informovat o množství všech složek, ze kterých se pokrm skládá, nebo jen některých, případně jen o celkovém množství porce; zda by měli u teplých pokrmů uvádět množství v syrovém stavu nebo až po tepelné úpravě apod. Z tohoto důvodu nemůže ani Česká obchodní inspekce zpracovat komplexní metodiku k těmto kontrolám, a je tak nucena vykonávat kontroly pouze v omezeném rozsahu.

 

Pokud prodávající sám deklaruje v nabídce, že servíruje pokrm v určitém množství, Česká obchodní inspekce při kontrolách ověřuje pravdivost této informace. Česká obchodní inspekce ovšem s ohledem na neúplnou právní úpravu v současné době nepožaduje po provozovatelích stravovacích zařízení, aby povinně ve svých nabídkách množství pokrmů deklarovali. Jedinou výjimku tvoří jednoduché pokrmy, v praxi především rozlévané nápoje typu pivo, víno, točené limonády, destiláty apod., u kterých nedochází k tepelné úpravě ani se nepřipravují v provozovně smícháním různých složek, a tedy zde neexistují alternativy a tím ani pochybnosti, jakým způsobem by měl být údaj o množství pokrmu uváděn."

 

Kopie reakce ČOI

 

A není co řešit.

Redakce GastroJobs.cz

Fotografie: ilustrační pod licencí C00, kopie reakce ČOI

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.