gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

5 medailí pro naše růžová vína v Cannes

5 medailí pro naše růžová vína v Cannes

Ani letošní ročník mezinárodní soutěže růžových vín Le Mondial du Rosé pořádaný ve francouzském Cannes nezůstal pro moravské a české vinaře bez úspěchu. Vína z České republiky soutěžila o přízeň 67členné mezinárodní poroty mezi tisícovkou vín z 25 zemí světa. Naši reprezentanti vybojovali krásných pět medailí, z toho 1 zlatou a 4 stříbrné. Opět tak prokázali, že naše růžová vína patří mezi světovou špičku.

 

Největšího úspěchu dosáhlo vinařství Znovín Znojmo, které získalo zlatou medaili za Rulandské modré rosé 2018 pozdní sběr a stříbrnou za Cabernet Sauvignon rosé 2018 výběr z hroznů. Zbylé stříbrné medaile pak obdrželo Vinařství Lahofer za Rose Lahofer 2018 pozdní sběr, Vajbar Bronislav za André rosé 2018 pozdní sběr a Štěpán Maňák za Merlot rosé 2018 výběr z hroznů.

 

Naši vinaři si z Cannes přivezli 5 medailí

 

"Sezóna růžových vín právě začíná, a tak se mohou všichni milovníci vína nejen nad výsledky této soutěže přesvědčit, že moravská a česká rosé bez zaváhání snesou světové srovnání. Růžová vína dnes vyrábí už přes 75 % našich vinařů, a nabídka na trhu je tak velmi široká, jak co se týče odrůd, tak co do obsahu zbytkového cukru, ale nechybí už ani šumivá rosé,“ přibližuje Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

 

Růžová vína se mezi vinaři v Česku těší stále větší oblibě. Zatímco ještě v roce 2008 byla růžová vína spíš okrajovou záležitostí a vinaři na ně použili pouze tři procenta sklizených hroznů, loni na výrobu růžového použili 16 procent hroznů a poslali ho na trh 8,2 milionu litrů. V současnosti vyrábí podle údajů Vinařského fondu růžová vína 75 procent vinařů.

 

Naši vinaři si z Cannes přivezli 5 medailí


Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Hrozny se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Národní vinařské centrum, ČTK

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.