gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Den svatého Patrika je zelený svátek

Den svatého Patrika je zelený svátek

Jako příslušník tehdejší zlaté mládeže neměl problém užívat si svodů dospívání. Když mu ale bylo šestnáct, unesli ho piráti, a on strávil šest let v zajetí. V něm prozřel, obrátil se na víru a zdárně uprchnul. Stal se z něj kněz, jenž osobně pokřtil 120 tisíc lidí a založil 300 chrámů. Takový je průřez thrillerovým životním příběhem svatého Patrika, patrona všech Irů.

 

Jeho svátek připadající každoročně na 17. března oslavíme už zítra. Lidé především v anglo-americkém světě se při něm oblékají do zelené, pijí pivo a whiskey a tančí, jak dechové orchestry a dudácké kapely zahrají. Podívejme se teď na to, co se pod bujarou slupkou skrývá a jakou tradici tenhle zelený svátek má.

 

A whiskey teče proudem...

 

Rozuměl si s obyčejnými lidmi
Svatý Patrik se narodil jako Maewyn Succat koncem čtvrtého století v Británii ovládané Římany. Jeho otec byl vysokým říšským úředníkem, což mu slibovalo světlou budoucnost. Je důležité poznamenat, že zatímco Patrikova rodina byla velice zbožná, on sám se oddával spíše světským radovánkám.

 

Idyla skončila ve chvíli, kdy na rodinné sídlo Succatových zaútočila horda irských pirátů a mladého Patrika spolu s tisícovkou dalších Britů zajala. V Irsku šest let, po většinu času o samotě, pásl v otroctví ovce a měl tak dost času přemýšlet o dosavadním životě. “Po zásluze se nám dostalo utrpení, neboť jsme zapomněli na Boha a neposlouchali naše kněze. Proto nás Bůh zasáhl svým hněvem a uvrhl nás do pohanského zajetí, až na samotný kraj Země,“ zpytuje Patrik svědomí ve svých poznámkách.

 

Sv. Patrik to holt s lidmi uměl

 

Jednoho dne se mu podařilo utéct a dobrodružně se dostat do Galie, jednoho z duchovních center tehdejší Evropy. Po dlouhých 15 letech studia se vydal jako mnich-kazatel zpět na pohanský “věčně zelený ostrov“. Šířil zde křesťanství s takovou intenzitou, že na konci jeho třicetileté mise bylo celé Irsko již křesťanské.

 

Za jeho úspěchem zřejmě stála předchozí znalost místního obyvatelstva. Trávil svůj život mezi lidmi, pomáhal jim, nepřemýšlel dogmaticky. Zkrátka byl více obyčejným člověkem než církevním hodnostářem.

 

Američané utratí miliardy dolarů
Od 17. března roku 461, kdy Patrik zemřel, slaví Irové tento den jako svátek irské christianizace a kultury. Po dlouhá staletí šlo o den, jenž znamenal krátkou přestávku dlouhého 40denního předvelikonočního půstu. Byl to tedy jediný ostrůvek bujarosti a radovánek v tomto dlouhém předjarním asketickém období.

 

Do dnešní podoby se charakter oslav začal formovat ve Spojených státech, kam tradici dne svatého Patrika přinesli irští vojáci sloužící v britské armádě. Společně prožitý svátek zmírňoval irským krajánkům stesk po domovině a dodával jim pocit sounáležitosti a hrdosti. Vůbec první průvod na svatého Patrika zažil na území USA v roce 1737 Boston, historie toho newyorského sahá do roku 1762.

 

 V Chicagu začali mimochodem místní řeku 17. března barvit nazeleno v roce 1962

 

Pozor, v té době byla barvou svátku modrá, což zní v dnešní záplavě zelených piv, zmrzlin, klobouků, skřítků leprikónů a nezbytných trojlístků neuvěřitelně. V Chicagu začali mimochodem místní řeku 17. března barvit nazeleno v roce 1962.

 

Typickým jídlem na svatého Patrika je v Americe bez debat nasolené hovězí maso se zelím, což je variace na irskou slaninu se zelím. V samotném Irsku spíše jedí dušené skopové s brambory a zeleninou neboli Irish Stew.

 

Nejpompéznější průvody se spoustou kostýmů a alegorických vozů se nepříliš překvapivě konají v irské metropoli Dublinu a ve velkých amerických městech. Podle statistiků letos Američané hodlají za oslavy utratit 5,6 miliardy dolarů…

 

Čechům se svátek také zamlouvá

Miliardy dolarů sice neutratíme, ale akcí u nás na svatého Patrika rok od roku utěšeně přibývá. Holešovická tržnice bude centrálním prostorem a meeting pointem letošní tour svatého Patrika v Praze. V Hale 17 si můžete také prohlédnout výstavu fotografií Honzy Řeháčka aka Kopernikka nebo využít služeb tatoo & barber specialistů. Po skončení Velvet Comedy Show bude v sobotu od 18. hodiny prostor patřit hudbě. Program obstará dlouholetý resident Tour svatého Patrika, irský bard Travis O Neill, se svými hosty jako jsou Black Pes, Guy Bennett, Dick O Brass, True Gabe, DJ Kadr či Tony Rose. Během večera zde vystoupí také populární rapper IronKap, který v rámci oslav svatého Patrika pokřtí své nové album. Vstup do Haly 17 bude od 18 hodin po celý večer zdarma.

 

To zas bude v neděli všechny bolet hlava


Elektronické taneční hudbě bude věnován druhý prostor Holešovické tržnice, 36 Underground. Jako headliner vystoupí irský DJ Marcus O Laiore, doplní jej čeští DJs Melvin Coxx, SNBM, Michael C, Enrico a další (zde bude vstup 100 Kč). Dalšími místy tour bude Rock Café na Národní třídě (kde večer odstartují Underground Comedy se svým stand-up programem, o hudební část akce se postarají kapely The Wild Roots a Cheers, zde bude vstup 150 Kč), Tančící dům, Náplavka Street Food na Smíchově, kampus Hybernská, odkud vyjde v neděli průvod po pražských ulicích a další místa.


V Brně bude veselice sice skromnější, ale minimálně stejně zábavná! Například ve Whiskey Baru, který neexistuje chystají Víkend svatého Patrika. “Nebudeme čepovat zelené pivo ani nosit zelené cylindry. O irskou muziku se postarají kapely Mateys a Hazafele, barmani namíchají speciální drinky a za celý víkend rozdáme tři stovky originálních svatopatrikovských triček. Na meníčku přibyde haggis, který je sice skotský, ale k whisky se prostě hodí nejlíp,“ prozrazují provozní podniku.

 

Pijte s rozumem

 

Legendy a symboly sv. Patrika
Trojlístek jetele (shamrock): S jeho pomocí vysvětloval princip boží trojjedinosti. Rostlinka se stala irským národním symbolem.

Kříž v kruhu (neboli keltský kříž, jenž v sobě kombinuje křesťanský kříž a starodávný keltský kult slunce): Patrik nelpěl na dogmatech a Irové se tak nemuseli vzdát některých pohanských symbolů a rituálů.

Vyhnání hadů: V Irsku skutečně žádní hadi nejsou a legenda to připisuje právě svatému Patrikovi, který je měl všechny ze země vyhnat. Pravděpodobnější ale bude nedokonalý jazykový překlad či metafora historického spisu, kdy autor mohl hady ve skutečnosti myslet keltské mnichy – druidy.


Autor: Michael Lapčík
Zdroj: www.nepijubrecky.cz, Jameson

Fotografie: Jameson, Pixabay.com

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.