gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

OSSEGG - to je dobré pivo a poctivá kuchyně

OSSEGG - to je dobré pivo a poctivá kuchyně

To zvláštní slovo OSSEGG působí trochu germánsky a trochu keltsky, když se ale do Osseggu vypravíte, skončíte v severních Čechách, v Oseku nedaleko Teplic, jehož dominantou je mohutný cisterciácký klášter. A tam, v klášterním pivovaru, se už od roku 1241 vařilo skvělé pivo.

 

Po druhé světové válce a komunistickém převratu byli cisterciáci z kláštera vyhnáni a postupně ustala i výroba piva, ale v roce 1992 se řeholníci do Oseka vrátili. Tři roky poté byl klášter vyhlášen národní kulturní památkou, v roce 1996 se oslavilo 800 let od jeho založení a konečně v roce 2014 se podařilo obnovit i provoz pivovaru. Značka OSSEGG vstala z mrtvých.

 

OSSEGG Praha

 

Protože je Osek trochu z ruky, vznikla myšlenka na přiblížení jeho produkce zákazníkům. Ta pak byla podivuhodným způsobem realizována v podobě nového konceptu minipivovarů s restaurací OSSEGG. První před rokem otevřel na pražských Vinohradech, ve výstavbě jsou další pivovary v Drážďanech, Duisburgu a Madridu.

 

OSSEGG Praha

 

V kuchyni pražského OSSEGGu vládne šéfkuchař Lukáš Holý, rodák z Litomyšle se zkušenostmi ze Špindlerova Mlýna i Karlových Varů, patriot a zapřisáhlý zastánce autentické české kuchyně. Na jídelním lístku proto najdete drůbeží kaldoun, pivní guláš z hovězích líček, konfitovanou kachnu nebo škvarkovou pomazánku. Všechno ale v podobě, která nadchne i rozmazlené vinohradské hipstery.

 

Kuchyní v OSSEGGu vládne Lukáš Holý

 

Klobáska ze zajíce, cibule a náš chléb s houbovou smaženicí z Ossegu Praha

 

Výčep na úrovni ulice atmosférou připomíná klasickou českou hospodu, ovšem interiéry z pohledového betonu jsou spíše sympaticky strohé, jen kopie portrétů oseckých opatů vnášejí historický závan do sklepní, pivovarské části vybavené technologií ze Strojírny Litvínov (takto partnera celého projektu). Koncept je vyladěn do posledního detailu včetně vlastního skla, lahví s patentním uzávěrem a grafických prvků.

 

Kopie portrétů oseckých opatů vnášejí historický závan do sklepní, pivovarské části vybavené technologií ze Strojírny Litvínov

 

Mezi novými podniky, které v hlavním městě i jinde rostou jako houby po dešti, jde rozhodně o sympaticky věrohodný počin, který si na nic nehraje a nabízí chutné pivo i kvalitní gastronomii za přijatelné ceny. Až někdy půjdete kolem vinohradského divadla, nezapomeňte se zastavit aspoň na jedno a něco na zub.

 

OSSEGG nabízí poctivou českou kuchyni

Redakce GastroJobs.cz

Fotografie: Ossegg Praha

 

Zaujal Vás koncept minipivovaru s restaurací OSSEGG? Chtěli byste pracovat v příjemném prostředí a přátelském týmu šéfkuchaře Lukáše Holého? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.