gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Gordon Ramsay o kokainu v gastronomii: "Berou všichni!"

Gordon Ramsay o kokainu v gastronomii: "Berou všichni!"

Poměrně ostrá debata o užívání drog v gastronomii probíhá v poslední době mezi britskými šéfkuchaři. Rozvířil ji, jak jinak, Gordon Ramsay.

 

Poté, co byl hosty na jedné (pravda, soukromé) akci požádán, jestli by jim mohl trochu “dosladit” dezert kokainem, rozhovořil se v mnoha médiích o tom, že kokain je “špinavou tajnůstkou” našeho oboru, která “je velmi rozšířená, ale málo se o ní mluví”. Údajně "berou všichni - majitelé, kuchaři i hosté!"

 Gordon Ramsay se za kokainem vydal až na místo jeho produkce, zdroj: youtube ITV

 

Ramsay nechal provést kontrolní stěry na toaletách svých restaurací a stopy kokainu se, s jedinou výjimkou, našly všude. Následně se skotský šéfkuchař dokonce vydal do Kolumbie, aby tam natočil dokument o produkci a distribuci drog. Minisérii “Gordon Ramsay on Cocaine” (což se dá přeložit všelijak) odvysílala britská komerční televize ITV vloni na podzim, Ramsay se v ní snaží případné konzumenty odradit od užívání kokainu názornou ukázkou jeho výroby. Je to asi poprvé, co televize veřejně odvysílala záběry produkce "drogy bohatých".

 

 

Pokud by to někoho zajímalo: nasekané listy koky se posypou cementem, pokropí zředěnou kyselinou sírovou a lisují, vzniklá kaše se pak maceruje v benzínu. K oddělení benzínu od vzniklého kokainového roztoku je použita kyselina z automobilové baterie. Zobrazeni tohoto špinavého a chemickými výpary prodchnutého procesu by podle Ramsayho mělo aspoň trochu podkopat pověst kokainu coby “čisté” nebo “cool” drogy.

 

Gordon Ramsay se za kokainem vydal až na místo jeho produkce, zdroj: youtube ITV

 

Někteří šéfkuchaři se svým kolegou v jeho názoru na kokainový problém souhlasí, ostatně třeba Anthony Bourdain nebo Andrew Zimmern už dříve otevřeně mluvili o svých někdejších problémech s drogami. Ale například Neil Rankin z restaurace Soho Ramseymu na Facebooku vzkázal: “Problémy s drogami jsou všude. Pokud máš pocit, že v restauracích je to horší a hosté u tebe víc šňupou, než hodují, měl bys asi změnit jídelní lístek. A pokud míříš na personál, starej se spíš o jejich platy a pracovní dobu…”

Zdroj: ITV.com

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.